Забележителности Албания

Град Берат, градът е разположен на десния бряг на река Осум. В него живеят много християни. Берат е обявен за град-музей и е включен от 8 юли 2008 година в списъка на  Юнеско. Град Берат, който съществува в 4 век пр.н.е., в началото на 3 век пр.н.е. името му е Антипатрея, дадено му от македонския цар Касандър в чест на баща му Антипатър, един от пълководците на Александър Велики.

През 2 век пр.н.е. е завоюван от римляните. Наричан е от византийците Пулхериополис.

Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство. Берат се намира до планината Томор където Пресиян, син на цар Иван Владислав, се съпротивлява срещу нападенията на византийците до 1019 г.

Град Круя

Крепостта Круя е крепост в Албания, последното място на съпротива срещу нашествието на Османската империя на Балканите. Построена е на върха на планински хребет, като стените ѝ са подсилени с девет различни по вид кули, една от които е служела като часовникова. През 13 век в най-високата и ̀част е построен замък с две основни североизточни порти и една допълнителна към укрепен вътрешен двор с водни извори. Периметърът на крепостта е 800 метра. 

През 15 век, под лидерството на Скендербег, крепостта става символ на съпротивата срещу османците и остава единственото непревзето от тях място на Балканите. Предходно.  Пада едва след  смърта на Скендербег.

Днес крепостта се посещава от много туристи. В нея е основан етнографски музей. В замъка се намира и Музеят на Скендербег, а в близост до него са разкопките на античен град.

biserit1

View All Posts

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *